Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Becken Skidstadion - 2019 - Tord med nytt spår

Becken Skidstadion

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Becken Skidstadion - 2019 - Tord med nytt spår

Becken Skidstadion borde ha högsäsong så här års, men snön har varit lös och yvig. Nu har det töat några dagar och snön har packat sig bättre. Fryser det på kan man säkert åka varsomhelst på skaren, utan skidspår. Ännu har inte SvenErics snabbspår blivit spårat, och det är oklart om så blir fallet i år. Anledningen är det som berättats om i en nylig artikel, hur kraftledningen som går genom byns skogar rivs bort. Detta gör att vissa viktiga spårsträckor är bortplogade.

Bybon Tord Fröling brukar vara tidigt ute med skidspåren. Hans vanliga Vasaloppsspår på drygt 1 km har varit i bruk ett tag, i alla fall innan skotrarna hunnit mala ned spåret. Nu har Tord öppnat ett nytt och lite längre spår, enligt bild 1. I bilden verkar spåret löpa fram i det gröna skogslandskapet. Att grunda med skvattram och ljung-valla kunde passa, men nu är snötjockleken god.

Tord Frölings nya spår 2019

Bild 1. Tords nya spår, kanske 2.5 km. Borde räcka med ca 36 varv för att bli ett Wasalopp. Notera busshållplatsen som Tord markerat med ett rött "kryss" och pil. Således lätt att ta bussen till Becken-Skidstadion och köra 36 varv och ta bussen hem igen. Ett annan fiffig metod Tord nyttjat är hacken i det gula spåret. Därtill finns något som liknar en högaffel i mitten. Detta torde vara "skoterfällor", när snöskotrarna försöker köra sönder spåret så kör det rakt ut i spenaten, som det heter. Mycket fyndigt och förvirrande.

Tords nya spår går upp mot tjärnen som heter "Aldertjenna". Där gör spåret en snurr runt sjön och en ytterligare snurr i skogskanten. Här växer nog frikostigt med al, som givit tjärnen sitt namn. Al är ett vanligt träd i hela Becken by. Alder är ett gammalt namn för trädet "al". Slår man upp dess etymologi förstås att ordet kommer från fornengelskans alor, aler, besläktat med fornhögtyskans elira, erila (tyska erle), fornnordiskans olr; även till latinets alnus. Försöker man uttala något fornnordiskt, ungefär "olrtjenna" förstår man att "aldertjenna" inte är långt borta.

Gunnar Engström, 2019-02-14

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se